İSTANBUL (QHA) – Küçükçekmece Belediyesi kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Türkiye’nin Yakın Tarihi’ konulu söyleşide Küçükçekmecelilerle bir araya gelen ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı tarihimizin dünü ve bugünü ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide, kuruluşundan bugüne Türk Cumhuriyeti’nin yakın tarihi üzerine okurlarıyla derinlikli bir tarih okuması gerçekleştiren Ortaylı, pek çok konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Söyleşiye, Küçükçekmeceliler yoğun ilgi gösterdi.
‘MAHALLE DEDİKODUSU GİBİ TARİH YAPILMAZ’
Yakın tarih yazarlarının olaylara detaylı olarak bakması gerektiğinin altını çizen ünlü tarihçi, ‘Yakın tarih söz konusuysa komplo teorileri ile veya ezbere konuşamazsınız. Her komplo bir temele dayandırılmalı. Mahalle dedikodusu ağzıyla tarih yapılmaz. Yakın tarih malzeme kullanmayı gerektirir. Her malzemeye de mal bulmuş gibi saldırılmaz. Bu Mezopotomya tarihi değil ki bir tablet bulduk üzerindeki yazıyı okuyup tarih yapalım… ’ diyerek, yöntem bilmenin önemli olduğunu söyledi.
‘TÜRKİYE BÜYÜK BİR KAMPANYA ETKİSİNDE KALACAK’
İlber Ortaylı, Ermeni Tehciri’nin gelecek yıl 100. yılı olduğunu söylediği ve Türkiye’nin büyük bir kampanya etkisinde kalacağını ifade ettiği konuşmasında, şunları söyledi:
‘ Ermeni tarafları konuyla alakalı tonlarca kitap yazmıştır. Ciddi tarih yöntemlerine bulaşarak kitap yazanlar da var. Onlar kötü niyetle bu yöntemleri saptırmıştır ve Türkler öyle yaptı, böyle yaptı diye konuyu anlatmışlardır. Öyle ki, Türkleri Hitler Almanyası’na benzetiyorlar. Ancak bu tarihçiler Türk devletinin yapısından bihaber. Türkiye’yi tanımıyorlar. Türkiye en ciddi tarihçilerin bile yanlış değerlendirdiği bir ülke. Bunlar arşivlere girdikleri zaman Türk aleyhtarı bir şeyler yapmak istemişlerdir. Arşive giriyorlar, bakıyorlar ki kazın ayağı pek de öyle söylendiği gibi değil.’
‘UFAK BİLGİYLE, YÜKSEK SESLE KONUŞMAYIN’
Ünlü tarihçi, söyleşide sosyal paylaşım sitelerinde paylaşım rekorları kıran capslerini de yorumlayarak, katılımcıları güldürdü. ‘Cahillik ayıplanmaz, herkes cahil olabilir’ diyen Ortaylı, ‘ Cahil cahildir. Ama kimsenin yarı cahil olmaya hakkı yoktur. Ufak bir bilgiyle, yüksek sesle konuşma hakkı yoktur kimsenin. Cahil insanı zaten kimse dinlemez. Türkiye’de bir konuda ufak bir bilgisi olan kimse istediği gibi konuşuyor. Herkes her konuyla ilgili bilgisi olmadan konuşamaz.’ sözleriyle söyleşiyi noktaladı.
– Aykırı Sorular Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı konuk etti –
CNN TÜRK ekranlarında yayınlanan Aykırı Sorular Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı konuk etti. Enver Aysever’in sorularını yanıtlayan Ortaylı, Türkiye’de hukuk ve eğitim sistemine ilişkin açıklamalarda açıklamalarda bulundu.
Demokrasilerde nepotizmin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Ortaylı Osmanlı’da yeğenler kayırılmazdı, Türkiye’de Cumhuriyet sonrası dönemde bu durumun yaygınlaşıp devam ettiğini vurgulayarak “Liyakat sisteminin kaldırılması, demokrasinin başını yer” dedi. Demokrasi yüksek derecede başarı sistemidir, eğimden tecrübeden ileri gelen bir liyakat sistemidir. Çok yakın zamana kadar, Osmanlı’da da böyleydi; çalışkan, kafası işleyen, devlete ve amirlerine sadakati olanlar yükselirdi, bu gittikçe kapalı sisteme dönüştü.”
Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı Osmanlı’da kayırmacılığın olmayacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Osmanlıda adam kayırıcılığa izin verilmez kendisi tehlikeye girer, Sokullu Mehmet Paşa becerikli, yetenekli, bilgisi geniştir, iyi eğitim görmüştür ancak kendisinin suikasta kurban gittiği açıktır. Kendi akrabalarını yerleştirmeye başlamıştır bu durumdan etrafta ve şüphelenmiştir. Osmanlıda bu tip nepotizm olmaz.”
“TÜRKİYE MÜZELERİNDE BÜYÜK HIRSIZLIKLAR OLMADI”
Ortaylı Türkiye’de bilinmeyen değerli varlıkların başka ülkelere hediye edildiği iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Bu millet müzeye gitmez, müzeler hakkında konuşur. Eski bir bakan arkadaşımız çini porselenlerin değiştirildiğini söyledi bu ciddi bir iddia ama doğru çıkmadı. Türkiye müzelerinde büyük hırsızlıklar olmadı. Küçük hırsızlıkları da bilmiyorsunuz.”
“Milletin itiraz edeceği şey, sarayın etrafına usulsüz dikilen binalardır. Mimari estetiğe, bilime aykırı dikilen otellerdir, Beşiktaş Stadyumu, tiyatroyu yıkarak başlamıştır yapılmaya, o saray onu kaldırmaz, derhal hükümetin stadyum için saha tahsisi yapması gerekir.”
QHA
Küçükçekmece Belediyesi kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Türkiye’nin Yakın Tarihi’ konulu söyleşide Küçükçekmecelilerle bir araya gelen ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı tarihimizin dünü ve bugünü ile ilgili önemli bilgiler verdi.