Uluslararası toplumu ve liderleri Kiev’deki protestoların ardından ayağa kaldıran ilk gelişme Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılması olmuştu. Halk arasında gerçekleştirilen bir referandumda Kırımlılar’ın çoğunluğun Rusya’ya katılma lehine oy kullanması halkın bu ayrılıktan mutlu olabileceği izlenimini oluşturmuştu.
Fakat bölgedeki son gelişmeler Kırımlılar’ın tamamının bu ayrılıktan mutlu olmayabileceği ihtimalini ortaya koyuyor. Kırım Tatarlar’ı özellikle Putin tarafından yeni atanan savcı Natalia Poklonskaya tarafından tutuklanma tehdidiyle karşı karşıyalar.
Bölgenin Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılması durumunda baskı görmekten korkan Tatarlar’ın bu korkusu gerçeğe dönüyor. Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasına karşı çıkan Tatarlar’ın lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu görüşmelerde bulunmak için Kiev’e gitmesinin ardından tekrar Kırım’a dönmesi 5 yıl için yasaklandı.
Kırım’a Moskova üzerinden geçmeyi deneyen Kırımoğlu’nu Ruslar’ın bağlantı uçuşuna almamasının ardından Tatarlar’ın lideri arabayla Kiev’den Kırım’a geçmeyi denedi fakat sınırı geçemedi. Savcı Poklonskaya ise Kırım’da kendi meclisleri olan Tatarlar’ın meclis üyelerinin “aşırı aktiviteler” içerisinde olduğundan şüphelendiğini söyledi. Herhangi bir suçlamada bulunmayan Poklonskaya, meclisin dağıtılıp tüm Rusya genelinde yasaklanabileceğini belirtti.
Bu arada geçtiğimiz günlerde yaklaşık 1,000 kadar Kırımlı Tatar, Armyansk şehri yakınındaki sınıra araçlarını sürerek liderlerinin bölgeye girişinin yasaklanmasını protesto etti. Tatarlar 18 Mayıs’ta Kırım’dan zorla çıkarılarak Orta Asya’ya sürülmelerinin 70. yılını anmaya hazırlanıyor.
Tatarlar’ın haklarını Sovyet döneminde de savunan 70 yaşındaki Tataroğlu 10 yıldan uzun bir süreyi cezaevinde geçirdi. Stalin ailesini Kırım’dan kovduğunda Tataroğlu henüz ufak bir bebekti.
Ukrayna’nın doğusunda sıcak çatışmalar devam ederken resmi yetkililer dün devam eden operasyonda 30 Rus yanlısı “teröristin” öldürüldüğünü açıkladı.
Öte yandan Rus parlamento sözcüsü de Interfax’ın haberine göre geçtiğimiz hafta Odessa’da çıkan yangın sonucu 40 Rus yanlısının ölmesini bir “soykırım” olarak değerlendirdi.