Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Kırım’da insan hakları ve Kırım Tatar halkının haklarının ihlalleri ile ilgili bildiri kabul etti.
KTMM’nin, 10 Aralık tarihinde Akmescit’te düzenlediği toplantıda kabul edilen söz konusu bildiride, son zamanlarda devlet organları, yetkililer ve kimliği belirsiz kişiler tarafından Kırım Tatarlarına karşı çok sayıda suç işlendiği kaydedildi. Söz konusu suçlar arasında Kırım Tatar siyaset ve toplum erbaplarına yarımadaya girişin yasaklanması, yüzden fazla Kırım Tatarına karşı davaların açılması, barışçı siyasi etkinliklere katılanların tutuklanması, Kırım Tatarlarının evlerinde, KTMM binasında, dini ve eğitim kuruluşlarında aramaların yapılması, Kırım Vakfı’nın yok edilmesine yönelik eylemlerin düzenlenmesi, mülkiyetine el konulması, Kırım Tatar girişimcilere karşı denetimlerin yapılması, yasalarda öngörülen barışçıl mitinglerin yasaklanması gibi olaylar bulunuyor.
Ayrıca, yarımadada Kırım Tatarların kaçırılması ve öldürülmesine ilişkininceleme bilgilerinin eksik olduğu veya gizlendiği bildirildi.
Kırım Tatar Milli Meclisi Sekretarya Bölümü Başkanı Dilâver Akiyev, ilgili bildirinin Uluslararası İnsan Hakları Günü’ne hazırlandığını belirtti. Daha önce Kırım ve Akmescit yönetimi, Kırım Tatarlarına İnsan Hakları Günü’nde herhangi bir etkinlik düzenlemeyi yasakladı.
Dilâver Akiyev, “ KTMM’nin bildirisi bu gün için hazırlandı. Biz, bu bildiri aracılığı ile kolluk kuvvetlerine, savcılığa, FSB’ye ve diğer organlara başvurup Kırım’da insan haklarını savunmaya çağırıyoruz. Biz, son zamanlarda tespit edilen insan hakları ihlallerini ve Kırım Tatar halkının haklarının ihlallerini gösteriyoruz. Ayrıca biz onların dikkatini yasal insan haklarının yerine getirilmesi gerektiğine çekiyoruz” dedi.
KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, günümüzde Kırım’da insan haklarının yerine getirilmesinden ve ihlallerden sadece Rusya Federasyonu hükümetinin ve Rusya Federasyonu ile Kırım’ın diğer yetkili organlarının sorumlu olduğunu kaydetti.
Rusya ve Kırım yönetimi tarafından Kırım Tatar haklına karşı önyargılı davranışın söz konusu olduğunu anlatan Celâl, “Günümüzde Kırım’da resmi devlet organları ve kolluk kuvvetleri tarafından Kırım Tatar halkına, Kırım Tatar sivil toplum ve siyasi kuruluşları ile Kırım Tatar Milli Meclisi’ne karşı önyargılı davranış söz konusu. Biz bugün devlet organlarına başvurup buna yer vermemek gerek olduğunu belirtiyoruz” diye konuştu.
“Son örnek buna kanıt. Mevcut mevzuat çerçevesinde herhangi bir eylem yapamıyoruz. Mahkeme baskı uyguluyor, Kırım’a giriş ve çıkışlarda devamlı engeller meydana geliyor. Buna benzer diğer olaylar da mevcut. Ve her şeyin sanki bir hukuki temeli var” diyen Celâl, günümüzde belli bir siyasi siparişin, belli bir siyasi baskının yapıldığını ve bu durumun kabul edilmez olduğunu açıkladı.
Celâl, “Bu sözlerde Rusya’ya veya devlete karşı hiçbir laf yok. Biz sadece insan haklarından ve Kırım’da geçerli olan mevzuat çerçevesinde insanların birleşmesi ve haklarını yerine getirmesinden bahsediyoruz” dedi.
KTMM, millete, dine ve siyasi görüşlere bakmaksızın Kırım’da insan ve vatandaş haklarının yerine getirilmesini talep etti. KTMM ayrıca, geçerli mevzuat çerçevesinde Kırım Tatar siyasi ve sivil toplum kuruluşlarına faaliyet gösterme özgürlüğünün sağlanmasını ve devlet organları ile yetkili kişiler tarafından Kırım Tatar halkına, Kırım Tatar birliklerine ve Kırım Tatarlarının temsil organları olan KTMM ve Kırım Tatar Milli Kurultayı’na karşı önyargılı davranışa izin verilmemesini istedi.
Bunun yanı sıra KTMM, herkesi Kırım’da insan hakları ve Kırım’ın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının haklarının yerine getirilmesi için koşulları oluşturmak amacıyla güçleri birleştirmeye çağırdı.
QHA